Cornelispriset till en urban hjälte

Sedan 1988 delas Cornelispriset ut en gång om året. Det är Stiftelsen Cornelis Vreeswijks minne som beslutat sig för att årligen stödja artister i deras arbete. Cornelispriset kommer på fråga för artister som använder svenska för att uttrycka det de vill säga i sång, skrift eller annan typ av framträdanden. Personen som får Cornelispriset ska vara över 35 år och får prispengar som varierar mellan 15 000 och 500 000 kronor, beroende på hur mycket pengar det finns i stiftelsens kassa det året. Sedan Cornelispriset inrättades har en rad kända kulturpersonligheter ärats med det. Monika Zetterlund, Olle Adolphson, Stefan Sundström, Peps Persson, Lena Nyman och Richard Wolff är några av det kända artister som fått ta emot det här priset.

Vill Cornelispriset stödja en gatumusiker?

Rebellrobert är för många en självklar kandidat till Cornelispriset, men ännu har han inte kommit på fråga för juryn. Juryn består av representanter från Aftonbladet och Expressen, och av en advokat. Cornelis Vreeswijks producent, Silas Bäckström, agerar suppleant vid mötena där det beslutas om pristagare. Kanske är det Rebellroberts okonventionella livsstil och att hans uppträdanden som musiker framför allt sker i tunnelbanan som hindrar honom från att få Cornelispriset. Vad gäller hans artistiska kvalitet och hans klara konstnärsprofil finns det ingenting som ligger i vägen för priset, och den som tar en titt på listan över de artister som hittills fått priset tycker nog att Rebellrobert skulle passa utmärkt i denna skara.

Cornelispriset till gatumusiker

Cornelis Vreeswijk själv var en mycket djärv artist som ständigt utmanade konventioner och pekade på samhällets hyckleri genom sina underfundiga sångtexter. Om hans arv ska föras vidare är det viktigt att Cornelispriset stödjer artister som väljer alternativa vägar och som alltid är beredda att ifrågasätta vårt samhälle och dess värderingar. Idag när klyftorna mellan rik och fattig växer är det viktigt att låta artister komma till orda som har ett budskap som får oss att reflektera över vår realitet.