Rebellrobert låter guran ljuda i Stockholm stad

Rebellrobert har blivit legend. Denne envetne gatumusikern musicerar på Stockholms gator sedan muren i Berlin och tänker inte sluta upp med det på många år. Rebellroberts instrument är elgitarren, och det är med den han uppträder. Sång och gitarr är upplägget och fred är budskapet.

Rebellrobert som artist tog sin början när han som 16-åring kastades ut hemifrån av sina föräldrar. En punkrockare till son klarade de inte av och när han en dag rakade håret till mohikan och skrev Ebba Grön i det var måttet rågat för föräldrarna. Hans tillhörigheter stod packade i några plastpåsar på trappan in till radhuset och dörren var låst. Rebellrobert var inte välkommen hemma längre. Det var i och med den här händelsen som han bestämde sig för att ta epitetet ”rebell” til sin 18-årsdag. I en av Ebba Gröns låtar sjunger Joakim Thåström ”Fortsätt fortsätt va dig själv, fortsätt fortsätt va rebell” och den textraden inspirerade honom till att ändra sitt namn.

Acceptans för Rebellrobert och hans likar

Rebellrobert bodde till en början i sin replokal, men blev så småningom hemlös. Under flera år hade han ingen bostad, utan sov utomhus och på lägenhetshotell. Det var tuffa år och tack vare musiken han klarade sig igenom dem. Det har alltid varit livsnerven för Rebellrobert med musik. Bara det funnits rum för den så har resten gått på något sätt. Numera har Rebellrobert ett förstahandskontrakt på en lägenhet och inkomsterna från sin musik betalar han skatt på. Han har kämpat sig till ett ordnat liv, men lätt var det inte.Rebellrobert är Slussens egen locala legend

Sedan mer än 20 år spelar Rebellrobert i Stockholms tunnelbana. Till en början förflyttade han sig mellan olika stationer, men sedan beslutade han sig för att bara spela på Slussen. Sedan dess är Slussen hans arbetslokal och vardagsrum. Tunnelbanans ljud är hans hemmiljö och med tiden har han fått mycket positiv uppmärksamhet och en del priser, som har hjälpt till att etablera honom som den legend han faktiskt är.