tommy tallstig som storartad porträttkonstnär förevigar Söders hjältar

Det är konstnärer som tommy tallstig som ger konsten fräschör. Med en alldeles egen inställning till vad som kan och får göras inom konst lyckas de få vår blick att förändras. Inom Sverige är tommy tallstig som konstnär numera ett känt namn, men även utomlands har han fått en del uppmärksamhet. Här är det framför allt porträttserien ”Hjältar på söder” som blivit berömd. Detta beror på att tommy tallstig valt att porträttera kända kulturpersonligheter. Stefan Sundström, Dogge Doggelito, Plura Johnsson, Conny Bloom och Roffe Wikström är några av de hjältar på Söder som han valt till motiv. Serien är målad i oljefärg på duk och kommunicerar alltså med klassisk porträttkonst, fastän motiven är i form av moderna hjältar.

Tommy Tallstig älskar Stockholms Söder

Vem är tommy tallstig och varifrån tar han sin inspiration?

Konstnären tommy tallstig föddes 1959 i Örebro län och lever och arbetar i Stockholm. Han har ingen formell konstutbildning, utan är autodidakt. Han bor på Aspudden och har sin ateljé i Vidja söder om staden. Trots att han börjat bli ett bekant namn tjänar han inte tillräckligt på konsten, utan jobbar deltid som kyrkvaktmästare för att klara sig. De verk han först blev uppmärksammad genom var en serie som var inspirerad av August Strindbergs skrifter och person. Den inspiration tommy tallstig upplevde när han läste författarens verk behövde ta sig ett kreativt uttryck och detta blev oljemålning. Verken ställdes sedan ut på Strindbergmuséet.

Det han själv säger främst inspirerar honom till att göra konst är musik och människor. Förutom hans porträttserie ”Hjältar på söder” och en stor mängd övriga porträtt av människor i kulturscenen arbetar han gärna i trä. Namnet tommy tallstig är bekant lite varstans i konstnärliga sammanhang. Hans verk förekommer till exempel på Saatchi Gallery i London, och han har ställt ut på renommerade muséer i Indien. I Stockholm fick utställningen av hans Stockholmshjältar fin kritik.